HOŞGELDİNİZ

MERAKLI ÇOCUĞA HOŞGELDİNİZ??

17 Mart 2012 Cumartesi

GÖKTAŞI TEHLİKESİ

NASA’nın ‘yeryüzünü bekleyen en büyük tehlike’ diye nitelediği 20 milyon tonluk göktaşı Apophis, hızla dünyaya yaklaşırken, bilimadamları da olası bir çarpışmayı engellemek için çalışıyor. Adı Yunanca ‘yok edici’ anlamına gelen, 400 kilometre çapındaki bu göktaşını durdurmak için Armageddon ve Derin Darbe filmlerini anımsatan planlar yapılıyor. Bu planlar arasında göktaşına füze fırlatmak, çekim etkisi yaratarak yörüngeyi değiştirmek ya da nükleer bomba kullanmak var. İngiliz uzay şirketi Astrium göndereceği uyduyla, göktaşı hakkında daha net bilgiler elde edeceklerini açıkladı. Uluslararası Uzay Enstitüsü de en iyi planı yaratan şirkete 50 bin dolar ödül vaat etti. Apophis?in 2029?da dünyaya 36 bin kilometre uzaklıktan geçmesi bekleniyor. Bu mesafe iletişim uydularının yörüngelerinden bile yakın. Ancak göktaşının dünyanın çekiminden etkilenerek yön değiştirmesi ihtimali var. Bu olasılık 45 binde bir olarak hesaplansa da yine de büyük bir risk olduğu belirtiliyor. Göktaşının dünyaya çarpma ihtimalinin en yüksek olduğu gün ise 13 Nisan 2036.

DÜNYAYA EN SON 1908′DE GÖKTAŞI DÜŞTÜ
Ender de olsa dünyaya çarpan göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti. Dünyaya son olarak 1908′de büyük bir göktaşı çarpmıştı. 2 bin kilometrekarelik bir ormanı küle çeviren göktaşı araziyi de dümdüz etmişti.
Hiroşima’dan 100 bin kat etkili
Apophis dünyaya çarparsa oluşacak felaket senaryosu şöyle: Hiroşima’ya atılan atom bombasından 100 bin kat fazla zarar verecek, dev bir krater oluşturacak, tarım alanları zarar görecek, denize düşerse oluşacak tsunami kıyılarda çok büyük yıkım yaratacak, oluşan toz bulutları bir yıl boyunca güneş ışınlarını engelleyecek.



Hiç yorum yok: